DECA Ironman – den ultimative mandetest

I takt med vi i mindre og mindre grad bliver udfordret i vores daglige gøren og virke, er der som modsvar kommet en opblomstring i forhold til ekstremsport. Der er mange eksempler på dette fænomen. Lige fra ørkenløb til svømning i iskolde farvande og vandring i junglelandskab. Nogle af løbene er så ekstreme, at kun et fåtal nogensinde har gennemført det. Det er selvfølgelig subjektivt, men hvad der meget vel ligger højest på sværhedsgraden, er den ustyrligt hårde Deca Ironman.

De få der har prøvet kræfter med en normal ironman, ved det bestemt ikke er for de svage sjæle. Det tager mange måneder at træne op til at kunne fuldføre sådan en. Prøv så at gange distancen på en normal Ironman med 10, så har du en Deca Ironman. Det vil sige 38 km svømning, 1.800 km cykling og 422 km løb. Den skal du så fuldføre på 10 dage for at gennemføre. Den første der er færdig, vinder løbet. Det skal nævnes, at søvn og hvile indgår i tidsberegningen.

 

Triple DECA Ironman

I mange år var antallet af deltagere, der gennemførte den ’normale’ Deca Ironman utrolig lav. Folk tabte kampen mod skader, søvn og ikke mindst viljen og flere kom i direkte livsfare ved at falde i søvn på cyklen. Med tiden har optimeret træning og forbedret udstyr dog bevirket til, at flere og flere fuldfører løbet. Eftersom hele essensen af ekstremsport handler om at tage den helt derud, hvor ingen andre kan være med, har løbet som direkte resultat udviklet sig endnu vildere. Mere specifikt til det helt utrolige 30 gange ironman inden for 30 dage.

 

Jamie Azuaje

Løbet fandt første gang sted i 2013 i Lonato i Italien. Siden har kun en meget lille håndfuld klaret skærene. Den yngste, Jamie Azuaje, var kun 26 år da han gennemførte. Unge mennesker har en meget større tendens til at bære på meget muskelmasse fremfor de mere udholdende sener. Når man tager i betragtning, at alle de andre deltagere hidtil har været i de mere velegnede 40’ere og 50’ere, er det en helt fantastisk bedrift, han har begået.

Jamies løb startede ellers løbet helt forfærdeligt med en cykel, der ikke passede til banen, og i løbet af bare et par dage havde han prøvet hele 5 cykler, før han fandt frem til den rigtige. Det kostede ham en masse tid og søvn, og medførte at han flere gange i løbet af de første 10 dage var ved at stoppe. Løbende begyndte hans krop dog at justere til de helt ekstreme udfordringer. Han endte dog stadig med at bruge næsten 16 timer dagligt på at gennemføre den nødvendige distance og havde derfor næsten ingen tid at sove i.

 

Danskere der har prøvet kræfter med løbet

I de 4 år løbet er blevet afholdt, har kun to danskere prøvet at gennemføre. Vovehalsene Kim Greisen og Thea Storm Henriksen. Begge måtte dog se sig slået. Theas mål var dog ikke at gennemføre, men at slå verdensrekorden for gennemførte Ironmans i træk, hvilket i utrolig flot stil lykkedes. Kim var desværre ikke så heldig. Allerede på førstedagen styrtede jernmanden på sin cykel og fik et kompliceret brud på sin lårbensknogle. Han nåede dog på helt mirakuløsvis at gennemføre halvanden Ironman med bruddet inden han måtte opgive. En helt utrolig præstation.

Hvis du som læser bliver inspireret til at prøve kræfter med ekstremsport, skal det rådes til at tage det i små bidder. Løbene er så ekstreme, at det kun er et fåtal af alle mennesker, hvis genetiske disponering overhovedet tillader det. Begynd derfor at træne op til en ganske normal Triatlon for derefter, hvis du stadig er tiltrukket af ideen, at begynde at trappe op i forhold til længden af distancen.