Hvordan vasker man tøj?

Her får du en guide til hvordan man vasker tøj. Både i vaskemaskinen og i hånden. Du får at vide, hvad de forskellige vaskeinstruktioner betyder, og hvor hvordan man vasker mørkt tøj, lyst tøj samt undertøj. Her får du altså svaret på, hvordan du skal vaske alt slags tøj, så bliver en verdensmester i at få vasket tøj.,

1.      Del tøj op i forskellige bunker

Du bør starte med, at tage det tøj der skal vaskes og dele det op i forskellige bunker:

  • En bunke med mørkt tøj
  • En bunke med lyst tøj
  • En bunke med undertøj og sportstøj

2.      Tjek vaskeinstrukserne på dit vasketøj

Når du skal i gang med at vaske tøj, så er det vigtigt, at du kigger efter vaskeanvisningerne, som sidder nederst på indersiden af tøjet.

  Normal maskinvask, maks. 40ºC

Skånsom maskinvask, maks. 40ºC

Ekstra skånsom maskinvask, ved maks. 40ºC

Tåler klorblegning

Tåler ikke blegning

   Tørretumbling ved høje varme, maks. 80ºC (normal temperatur)

  Tørretumbling ved lav varme, maks. 60ºC (lav temperatur)​​​​​​​

Må ikke tørre tumbles

Strygning ved høj varme, maks. 200ºC

Strygning ved middel varme, maks. 150 ºC

3.      Vask med det rigtige vaskemiddel

Det er vigtigt, at du bruger låget på vaskemiddel til at måle af, hvor meget vaskemiddel du skal bruge. Dertil er det vigtigt, at du bruger hvidt vaskepulver til hvidt tøj og farvet vasketøj til resten. Det er også en god ide kun, at bruge vaskemiddel uden parfume så man ikke ender med at få parfume allergi.

Hvordan vasker man undertøj?

 Normalt skal undertøjet og sportstøjet vaskes på 60 grader, derfor skal det være en bunke. Men tjek heller bunken igennem for at være helt sikker.

Hvordan vasker man hvidt og sort tøj

 Normalt lyst og mørkt tøj skal vaskes på enten 30 eller 40 grader, derfor kommer det i en eller to bunker med lyst tøj og en eller to bunker med mørkt tøj. Det lyse og det mørke tøj må helst ikke blandes sammen, da det mørke tøj kan komme til at smitte af på det lyse tøj.

Hvordan vasker man tøj i hånden

Når du skal vaske i hånden, så skal du bruge 4 ting:

  1. En balje eller en vask
  2. Vaskemiddel som er beregnet til håndvask
  3. Meget varmt vand
  4. Skyl hvert stykke tøj af med friskt vand for at fjerne det sidste vaskemiddel

 

Hvordan vasker man tøj i en vaskemaskine

Når du har inddelt tøjet i de forskellige farver og i de forskellige vasketemperaturer, så putter du den ene bunke ind i, at du bruger låget på vaskemiddel til, at måle af hvor meget vaskemiddel du skal bruge. Dertil er det vigtigt, at du bruger hvidt vaskepulver til hvidt tøj, og farvet vasketøj til resten. Det er også en god ide kun, at bruge vaskemiddel uden parfume så man ikke ender med, at få parfume allergi.

Så skal man sætte vaskemaskinen på den temperatur, som vaskeinstrukserne viste. Dertil er det en god i de at sætte vaskemaskinen på så mange omdrejninger som muligt, så tøjet bliver vasket godt igennem. På de fleste nyere vaskemaskiner er der programmer til normalt tøj, sportstøj osv.

Når vasken er slut, så er det godt at tager tøjet ud, så hurtigt som muligt, så det ikke ligger vådt i vaskemaskinen for lang tid, så det kommer til at lugte. 

Tak for at du har læst med. Jeg håber du er klædt på til, at vaske alt slags tøj både i vaskemaskinen og i hånden som en ægte modemand.