Det menneskelige mod det maskinelle

Et af de fantastiske egenskaber med mennesket, er at vi evner at være så forskellige. Vi kan være høje og lave, højlydte og stille, tykke og tynde etc. Dette kommer allerbedst til udtryk, når vi befinder os i pressede situationer, og hvor der er nogle helt klare spilleregler, som egentlig bør resultere i en ligelighed. Sådan er det dog ikke.

Dette kommer virkelig til udtryk i sportens verden. Her er målet meget håndgribeligt – det handler om at vinde – og inden for nogle specificerede spilleregler må du gøre alt for at nå målet. Derfor burde det være naturligt, at der var en bestemt formel, der gav den største sandsynlighed for i sidste ende at stå med frofæet i hånden. Sportsfolk prøver dog at nå denne målsætning meget forskelligt. Det der følger forsøger at uddybe det.

Roger Federer og Rafael Nadal

I de sidste næsten 15 år har disse to sportskometer domineret tennisverdenen. Det er på trods af, at det er en kæmpe sportsgren, hvor millioner af unge håbefuldt prøver at blive den bedste. Det er i sig selv utroligt. Hvad der er endnu mere utroligt, er forskelligheden i måden, hvorpå de prøver at udkonkurrere den anden.

Federer spiller tennis fra stilheden. Nadal spiller tennis fra larmen og med musklerne. Hvor Federer mere spiller tennis inden i sig selv, og hvor det indre liv er altafgørende for, hvorvidt han har succes, er Nadal meget mere eksplicit i sin tennismentalitet. Han moser derud af, og det lader ikke til noget eller nogen, kan ændre på kvaliteten af han spil.

Det er som om, at tennis er en del af Federer på højde med hans arme og ben. Det er en del af hans egenskab som menneske. Når han danser rundt på banen, er det som om han var født til det. Der var ingen anden mulighed – deraf det menneskelige.

Når Nadal spiller virker det meget tillært. Man kan nærmest se gentagelsen i hans slag. De uendelig mange timer der er blevet brugt på træningsbanen for at mestre slagene. Dette bliver underbygget af alt, hvad han gør inden og under en kamp. Alt er nøje indøvet. For at optimere muligheden for at vinde, har han en helt fast rutine i flere timer op til kampen og en helt fast, nærmest maskinel rutine under kampen; flaskerne skal stå på en bestemt måde, og bolden skal ramme jorden lige mange gange, inden han server. I stærk kontrast til Federers mere afslappede stil

Se dem inden det er for sent

Her på falderebet vil der komme en lille opfordring. Disse to på hver sin vis exceptionelle atleter spiller lige nu bedre end nogensinde. Men hvor længe varer det ved? Federer bliver snart 36 og Nadals krop er med sin opslidende spillestil måske endnu mere presset end Federers. Hvis du elsker tennis, er det derfor nu du skal se dem, inden det er for sent.

Billetter til de største turneringer er dyre. Specielt hvis du skal sikre dig en plads ved finalen, hvor de formentlig først støder hovederne sammen. På samme tid er det svært at planlægge langt ud i fremtiden i forhold til lodtrækning og sådan. Derfor kan det være en mulighed at tage et af de mange hurtige lån, der udbydes. Hvis du ikke ved, hvilken en af de hurtige lån der er mest fordelagtigt, kan du klikke her og få en oversigt.