Mentalt sundhed: Tre tips til at få bedre selvværd

Vinteren står lige for døren, og det er netop om vinteren, at rigtigt mange danskere må kæmpe en hård kamp imod vinterdepressioner. Vinterdepressioner bliver ofte beskrevet som lidt af en folkesygdom, men det er i sidste ende naturligt at man bliver trist om vinteren, da særligt mangledne sollys og de vitaminer den giver, kan mærkes i kroppen. I andre tilfælde udløses en vinterdepression af underliggende følelser og i sidste ende er det disse problemer man skal takle, hvis man vil have et godt mentalt helbred.

Vi har kigget lidt i statistikerne og har fundet frem til tre ting, som du kan gøre for at få et bedre selvværd

1: Kom i form – Sæt kroppen i gang

En af de ting som de fleste danskere i dag bør gøre, hvis de vil have det bedre med sig selv, er at komme tilbage i form. At være i dårlig form og det at man ikke konkurrer, medvirker naturligt til at påvirke vores hormonbalance, hvilket gør at man har lettere ved at blive ked af det. Når man træner udskilles der mere adrenalin og testosteron og dopamin som sammen udgør vores følelse af selvtillid.

En god måde at få det bedre med sig selv på går derfor via hårdt fysisk arbejde. Julen er jo som bekendt lige om hjørnet, så det kan være en rigtig god ide, at melde sig ind i det nærmeste fitness center, hvis man gerne vil i form inden julefrokosterne kommer alt for tæt på.

2: Drop sukkeret – Undgå humørsvingninger

Det næste man kan gøre, hvis man vil have det bedre – og få et bedre selvværd – er at spise mindre sukker. Sukker er en kraftig medvirkende faktor til humørsvingninger, da det får vores blodsukker til at svinge.

Der udskilles rigtigt meget dopamin når vi drikker sodavand og spiser chokolade, men det er kun for en kort stud. Derfor ses det ofte at der er en sammenhæng imellem usunde kostvaner og ens mentale helbred. Udover at dyrke mere motion bør du derfor også overveje at spise mindre sukker og drikke sukkerholdige drikke.

Drik derfor vand i stedet for sodavand og put noget ekstra citron i, hvis det ikke skal være alt for kedeligt.

3: Kig dig selv i spejlet – Få det udseende du drømmer om

Det er dog ikke kun ekstra kilo på kroppen der kan give anledning til dårligt selvværd. Flere undersøgelser har vist at både danske mænd og kvinder lader sig påvirke meget kraftigt, hvis de ikke har den frisure eller den hårvækst de ønsker. Så hvis du er en af dem der i mange år har stået og kigget dig forgæves i spejlet efter en anden hårlinje eller kraftigere skæg eller øjenbryn, så skal du spørge dig selv om det ikke var på tide at få gjort noget ved det. I dag kan man i løbet af en dag få foretaget en hårtransplantation med en særlig teknik kaldet FUE, der transplanterer et hår af gangen. Fordelen ved denne teknik er at den kun tager et par timer og resultatet er permanent.