Portræt af en Gentlemand – elegantieren Roger Federer

Dem der de seneste mange år har fulgt Federers kampe om tennisherredømmet, må have svært at forestille sig den nu så stoiske og sympatiske mand engang var berygtet for sit iltre temperament, svingende præstationer og en udisciplineret tilgang til sporten. Manden, der bliver hyldet som den bedste tennisspiller gennem tiden, var i mange år et evigt vidunderbarn, der ikke kunne indfri de tårnhøje forventninger.

Vendepunktet i karrieren

Federer krediterer i dag hans barndomstræner Peter Carter som den mest indflydelsesrige person i sin karriere. Carter, der begyndte sit arbejde med Federer, da Federer var en ung knægt på 9 år, døde på forfærdelig vis da han var bare 37 og Federer 21, og nåede derved ikke at opleve sin livslange protegé skyde mod stjernerne.

Efter begravelsen spillede Federer en Davis Cup kamp med ’CARTER’ stemplet på bagsiden af ryggen. Holdkammerater har sidenhen fortalt, at Federer virkede anderledes determineret. En knap var trykket på. Dette var vendepunktet i hans karriere. I de kommende kampe viste Federer en stålsat beslutsomhed og rolighed, der resulterede i en form for ’fokuserings-trance’ på banen. Tidligere forsøg på at dæmpe hans raseri ødelagde hans vinderinstinkt, og efterlod ham næsten i en komaagtig tilstand på banen. Nu havde han fundet den perfekte kombination af indre ild og ydre fred, der har banet vejen for en karriere uden sammenligning.

 

Manden udenfor banen

Schweizeren fra Basel er i dag uden sammenligningen den mest vindende spiller, og holder nærmest alle nævneværdige rekorder. Han har lige vundet sin 18. Grand Slam i en alder af 35 år, hvad der er det ældste siden 1972, og han har aldrig spillet bedre.

Hvad der næsten er endnu mere imponerende er hans meritter udenfor banen. Federer, der blandt andet også tituleres som FedEx og Swiss Maestro, bliver af mange beskrevet som den mest sympatiske og vellidte mand, der nogensinde har spillet på ATP touren, hvilket at han har vundet ’Stefan Edberg Sportsmanship’ og ’ATPWorldTour.com Fans’ Favourite’-prisen helt uhørte 12 og 14 gange, bevidner om. Han har desuden formået at skabe et beundringsværdigt liv udenfor banen. Modsat mange andre store stjerner, har han holdt ved sin barndomskæreste Mirka Vavrinec, som han mødte allerede i 2000 under de olympiske lege i Sydney. Sammen har de to gange to tvillinger på henholdsvis otte og tre år.

Federer er kendt for sin meget elegante og teknisk funderede spillestil. Ingen har som ham personificeret det yndefulde – på grænsen til det dansende – med det rå og drabelige. Mange gange efter store sejre og nederlag, har man set ham i meget offentlige følelsesmæssige udbrud. Han er ikke bange for at vise sårbarhed, hvilket nok et eller andet sted, er hans store styrke.

 

En karriere der lakker mod enden

Selvom Federer aldrig har spillet bedre, end han gør lige i øjeblikket, hørte man ham for første gang tøve, da han under takketalen efter sejren i dette års Australian Open, udtalte sig om deltagelsen til næste års turnering. Han er trods alt også blevet 35 år, er begyndt at lide meget af skader, har kone og børn og liv at se frem til efter tennissen.

Det bliver i sandhed en sorgens time, når han en dag vælger at takke af, og derved efterlader et gabende hul, som selv meget store sko kun kan drømme om at udfylde.