Skæg – gentlemandens makeup

Skæg har i historisk perspektiv haft mange forskellige udseender og betydninger. I dag er det hipstermåtten og fuldskæg, der dominerer gadebilledet. Især omkring Nørrebro og Vesterbro i København er fænomenet udbredt, men også nyhedsoplæsere og andre mere offentlige personer, viser sig frem med daggammelt skæg.

Den rigtige skægfrisure kan være med til at understrege dine stærke træk og skjule dine mindre flatterende, og bliver derfor til tider omtalt som mandens makeup. Det er dog ikke alt skæg, der klæder alle. Om et skæg klæder dig, afhænger blandt andet af skægtypen, ansigtsformen og frisuren. Følgende er en guide til, hvordan man finder sin mest optimale skægfrisure.

 

Et ovalt ansigt

Den ovale ansigtsform bliver klassisk betragtet som den mest harmoniske og optimale. Du er begunstiget af skægguderne og kan lykkes med det meste. Lad dog helst være med at overdrive med længden af skægget, så din flotte ansigtsform ikke bliver skjult.

 

Et rundt ansigt

Der er flere muligheder, hvis du er i besiddelse af et rundt ansigt. Som hovedregel vil dit udtryk have godt af et lidt mere kantet look. Hvis du har skægget til det, kan det være en idé at gå efter det lange fuldskæg. Det trækker ansigtsformen ud så det næsten får den optimale, ovale form. Ellers skal du gå efter mere veltrimmede kinder og en skæglinje, der går helt op under kindbenet og et godt stykke ned på hagen. Alternativt, hvis din skægvækst er begrænset, kan et lige overskæg også være fungere, da tværlinjen bryder den lidt mere bløde form.

Stort ansigt

Det kan hurtigt blive for meget, hvis man både er i besiddelse af et stort ansigt og et stort skæg. En glatbarbering kan til tider være løsningen. Ellers kan du benytte dig af samme frisure som ved det runde ansigt med høj skæglinje og hageskæg. Det gør et ellers fyldigt ansigt lidt mere markeret.

Lille ansigt

Man siger egentlig, at et lille ansigt kræver et lille, trimmet skæg med skarpe kanter, da ansigtet risikerer at forsvinde bag et stort skæg. På den anden side kan et længere skæg øge det maskuline look i dit ansigt og give det lidt mere fylde.

 

Spidst ansigt

Med et spidst ansigt skal du så vidt muligt sigte efter et stort skæg, der er lige langt over det hele. Et stort skæg vil dig et moderne, maskulint look som en sofistikeret vildmand, der egner sig perfekt til det hippe Nørrebro og Vesterbro. Der er utallige eksempler på historiske mænd, der har benyttet sig af denne fremgangsmåde, men det mest kendte er nok Abraham Lincoln.

Langt ansigt

Med et langt ansigt er skæg alene på hagepartiet udelukket. Det vil bare forårsage, at dit ansigt fremstår endnu længere. Sørg for at dit skæg stopper så højt som muligt, og vær ikke bange for at lade det gro lidt længere på kinderne. Ægte Wolverine style!

 

Når du har fundet dit optimale skæg, skal du være opmærksom på, at det også helst skal gå i spænd med din tøjstil såvel som din hårfrisure. Her kan en tommelfingerregel være, at kontraster faktisk fungerer meget godt sammen. Det vil for eksempel sige, at din stil ikke behøver at være alt for stylet, hvis du har et fint og meget veltrimmet skæg.